Responsive Webdesign. Wat is dat nu precies?

Waar komt Responsive Webdesign vandaan?

Een aantal jaar terug werden websites alleen bezocht op een desktop of laptop, maar door de snelle opkomst van de smartphones en tablets is dit totaal veranderd. Door de kleinere schermen van de smartphones en tablets werden websites niet meer goed getoond of functioneerde gewoon niet meer correct.

Een direct gevolg en oplossing voor dit probleem, is dus Responsive Webdesign. De verkoop van tablets en smartphones blijft stijgen en zal in de toekomst blijven toenemen. Daarmee zal ook mobiel internetgebruik stijgen. Voor bedrijven is het dus noodzakelijk om hun websites aan te passen op kleinere schermformaten.

Maar wat is het nu precies?

Responsive Webdesign houdt in dat de layout en typografie zich aanpast aan het formaat van de scherm waarmee de gebruiker de website bekijkt. Zo kunnen elementen op een mobiele toestel visueel anders gepresenteerd worden dan op de computer.

responsive webdesign voorbeeld

Hiermee zorgen we voor een optimale gebruikerservaring voor zowel desktop gebruikers als mobile gebruikers. We presenteren alleen relevante content en passen de website aan zodat het per device makkelijk te navigeren is.

Responsive website direct of achteraf

Is het mogelijk om uw website achteraf responsive te laten maken? Mits de website technisch goed in elkaar zit, is dit in principe mogelijk. Alleen is het absoluut beter een website vanaf het begin responsive op te zetten.

Het is namelijk niet alleen een kwestie om de website technisch gereed te maken voor alle devices. Een belangrijk onderdeel is juist welke content u wilt presenteren en op welke manier. Op basis hiervan kunnen we een visuele oplossing bedenken voor alle content onderdelen. Kwalitatief zal het dus beter zijn, wanneer dit vooraf het traject wordt uitgedacht.

Wat is belangrijk bij Responsive Webdesign?

  • Laadtijd; Omdat de website wordt geoptimaliseerd voor mobiele apparaten is het belangrijk dat de laadtijd goed is (met name bij 3G/4G verbindingen)
  • Scherpe afbeeldingen; Met de komst van Retina schermen moet er gelet worden dat alle afbeeldingen scherp blijven.
  • Navigatie; De contentstructuur van de websites moet goed zijn, want wanneer de website wordt geschaald dan moet de belangrijkste content naar boven komen. Daarnaast moeten gebruikers ook op mobiele apparaten makkelijk door de website kunnen browsen.
  • Doelstellingen / Conversies; Mobiele gebruikers navigeren anders en hebben andere doelen op uw pagina’s. Zorg dat hiermee rekening gehouden wordt tijdens het maken van uw website.

Meer over responsive webdesign?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw website? Neem contact op met een van onze project managers of bekijk onze responsive webdesign pagina.